EXCLUSIV | Ce preparate vor fi pe masa de Crăciun din penitenciare. Deținuții primesc supliment de hrană special de sărbători

EXCLUSIV | Ce preparate vor fi pe masa de Crăciun din penitenciare. Deținuții primesc supliment de hrană special de sărbători
Publicat: 24/12/2022, 12:15

Cele peste 23.000 de persoane private de libertate care execută în prezent pedepsele în penitenciarele din România vor beneficia de o normă specială de hrană, așa cum prevede un ordin în vigoare din prima parte a anului 2020. Din meniul deținuților de la Penitenciarul Jilava, de exemplu, nu vor lipsi sarmalele, friptura de porc sau vită și nici cozonacul, dar asta numai dacă preparatul este conform regimului alimentar declarat de persoana încarcerată.

Pentru cei aproape 1.000 de deținuți din Penitenciarul București – Jilava, angajații de la bucătărie vor pregăti, pentru masa de Crăciun, în funcție de regimurile alimentare, la mesele principale, ciorbă de vită, sarmale din carne de porc sau de vită, ori din legume, friptură de porc sau de vită și cozonac, iar friptura se servește cu piure de cartofi, a spus, pentru Gândul, Cristina Cîrlan, purtătorul de cuvânt al Penitenciarul București-Jilava.

„Bineînțeles, cei care vor consuma sarmale de legume, vor primi ciorba tot numai din legume”, a precizat reprezentantul penitenciarului.

Actualul supliment de hrană special pentru sărbători, valabil pentru tot sistemul penitenciar, a fost stabilit prin ordin, în aprilie 2020, la scurt timp de la izbucnirea pandemiei de COVID-19. Acesta include valoarea calorică și numele generic al produsului, astfel că preparatele finite sunt decise la nivelul fiecărui penitenciar.

Mai mulți bani pentru hrana deținuților în zilele de sărbătoare

Valoarea normei de hrană și suplimentul pentru zile festive au fost aprobate prin Ordinul nr. 1485/C/2020 al ministrului Justiției, în vigoare din 8 aprilie 2020.

Conform ordinului, „cu ocazia zilelor festive, persoanele private de libertate sunt alocate la norma de hrană nr. 12 C1 (Supliment zile festive – n.r.). Se consideră zile festive: 1 Ianuarie, 8 Martie (pentru persoanele private de libertate de sex feminin), prima şi a doua zi a Sărbătorilor Pascale, Sfinţii Petru şi Pavel, 1 Decembrie, 25 Decembrie şi 31 Decembrie. Nu beneficiază de această normă persoanele alocate la normele de hrană nr. 22 şi 23. Prevederile normei de hrană nr. 12 C1 se pot aplica şi în alte situații, numai cu aprobarea directorului general al Administrației Naţionale a Penitenciarelor”.

În anul 2020, pentru prima şi a doua zi a Sărbătorilor Pascale, valoarea financiară maximă pentru Norma de hrană nr. 12 C1 – Supliment zile festive se stabilise în cuantum maxim de 8,26 lei/zi/persoană, exclusiv TVA.

Conform legislației secundare, acordarea acestei norme de hrană se poate face şi prin achiziționarea de pe piață a unor produse specifice (cozonac, prăjituri, produse de patiserie etc.), fără a se depăși valoarea financiară aprobată a baremului caloric maxim al normei.

Persoanele private de libertate diagnosticate cu diabet zaharat se pot aloca la această normă numai la recomandarea medicului, pentru a nu se afecta tratamentul specific acestei afecțiuni.

Persoanele private de libertate alocate la normele de hrană nr. 22 şi 23 nu beneficiază de suplimentul de hrană nr. 12 C1.

Norma de hrană nr. 22 se acordă copiilor în vârstă de 0-5 luni, care se află împreună cu mamele lor în locurile de detenție. Alimentația acestora se va face sub îndrumarea medicului instituției penitenciare sau a unui medic de familie. Rația de carne de vită se poate substitui numai prin carne de pasăre.

Norma de hrană nr. 23 se acordă copiilor între 6-12 luni, care se află împreună cu mamele lor în locurile de detenție.

„În situația alcătuirii meniurilor dietetice prescrise de medic copiilor care beneficiază de această normă, rațiile pot fi eliminate (parțial sau integral) sau majorate, cu încadrarea între baremul caloric minim şi maxim al normei. Rația de carne de vită se poate substitui numai prin carne de pasăre”, potrivit Normelor de acordare a drepturilor de hrană pentru persoanele private de libertate din sistemul administrației penitenciare din 8 august 2018, din Ordinul nr. 3147/2018 al ministrului Justiției.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un cuplu de pensionari a vândut tot și a plecat într-o croazieră în jurul lumii....
Cum arată casa în care locuiește Zanni, câștigătorul Survivor All Stars. Vila full smart are...
FOTO. Ilinca Vandici a făcut-o praf pe Bianca Drăgușanu! Războiul frumoaselor foste iubite de fotbaliști
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
România introduce salariul minim european în acest an. Ciolacu: Termenul este 15 noiembrie
Nici vorbă de 100.000 euro! Câți bani primește Zanni, de fapt, pentru că a câștigat...
Veșnic tânără! Are 74 de ani, dar arată fabulos. Mulți nu îi dau vârsta: ce...
Tinerii îmbrăţişaţi înainte să fie luaţi de ape, în Italia, sunt români. Patrizia, Bianca şi...
Ei sunt cei trei tineri dispăruți în urma inundațiilor din Italia! S-au îmbrățișat în timp...
Crește salariul minim de la 1 iulie 2024: Câți bani vor lua în mână angajații...
Cum au arătat Andreea Esca, Delia sau Andra când s-au căsătorit. Andreea Bănică a strălucit...
Când se va circula pe autostradă între București și Sibiu? Informații despre viitoarea autostradă a...
Cele mai mari alegeri din lume. Primul exit poll arată că partidul premierului indian va...
LEGĂTURA cu VENUS, PIERDUTĂ! De ce este aceasta importantă?
Este interzis total pentru cei care au telefoane mobile. Toată lumea trebuie să respecte
Anunț de ultimă oră de la ANM! Temperaturile se apropie de pragul canicular. Unde se...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Cu ce intenții a chemat-o Gagea pe Roberta în camera roșie? Ce părere are Sebastian...
Andrei Aradits, dezvăluiri neașteptate despre relația cu Andreea Bălan: „Nu prea ne plăceam așa. Nici...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Tot mai mulți copii, încă de la 5 ani, suferă de anxietate sau depresie. Ce...
×